27 Ağustos 2008 Çarşamba

Elma Sirkesi nasıl yapılır?

Gez’inti’ hanıma beceriksiz diyenler halt etmişler! Elma sirkesi bile yaptı, daha ne yapsın bu kadın! ;)


Duyanlar duymayanlara anlatsın, gerçekten de elma sirkesidir yapılan… Mekan İmece Evi olunca her şey mümkün oluyor tabi. :) İsmail abinin kulakları çınlasın… Kendisi bu güzel ekolojik çiftliğin sahibi olur…
Gelelim sirkeye… Nasıl yapılır bu sirke?
Öncelikle kurtlanmış (gerçekten) veya sağlam elmaları toplarız. Ardından bu elmaları yıkayıp, küçük küçük doğrarız ve sirke için ayırmış olduğumuz kavanozumuzun içine ( kavanozun ¼’ü elma ile dolacak kadar) koyarız. Ardından su ile doldururuz kavanozumuzu ve elimizde önceden var olan sirke mayasını (bu bir önceki sirkemizin dibinde kalan tortudur) bir kaşık miktarında içine ekleriz ve sirkemizi beklemek üzere güneşe koyarız :) Ya mayamız yoksa diyorsunuz değil mi? Maya olmazsa olmaz bir şey değil sirke için, yalnızca olma süresini hızlandırıyor. O nedenle hiç panik yapmayın, mayasız da sirke yapmak mümkün!
Fotoğrağraflarda da yapmış olduğu sirkeyi (burada bir ekip emeği var, kimsenin hakkını yemeyelim) gururla sunan Gez’inti’ hanımı ve yapım aşamasında yol gösterenimiz İsmail abimizi görüyoruz. :)


Hepimizin eline sağlık!

2 yorum:

nox dedi ki...

benim bu iki resimde gördüğüm tek şey masmavi deniz, 10 dk yüzüp 40 dk mp3 eşliğinde uyumak,sıcak yaz ve serin su (akçay olsa buz gibi su)...

nox dedi ki...

ha, elmayı,suyunu,sirkesini sevmem ama elmalı pasta ve yanında çay harika olur.