21 Eylül 2010 Salı

ALLIANOI, Arkeolojinin Çernobil'i Olmasın


http://yuvadernegi.blogspot.com/2010/09/allianoi-arkeolojinin-cernobili-olmasn_21.html




18 Eylül Cumartesi günü Yuva Derneği antik kent Allianoi’deydi.

Allianoi, eşsiz bir tarihi miras. 2000 yıllık bir geçmişe sahip olan ve bunca yıldır ayakta durmayı başarmış olan bu kent, bugün Yortanlı Barajı’nın yapımı için yok edilmeye çalışılıyor. Hem de Danıştay’ın Allianoi’nin kurtuluşu anlamına gelen kararına rağmen.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun ‘yok öyle bir yer’ dediği bu tarihi ve kültürel mirası sular altında kalmaktan kurtarmak adına, 1998 yılından beri çalışmalar yapılıyor. Yıkım çalışmalarının başlaması ile günlerdir Arkeolog Dç. Dr. Ahmet Yaraş ve öğrencileri, Doğa Derneği ve  Ege Çevre Platformu (Egeçep) gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Allianoi’de nöbet tutuyorlar.

Allianoi’nin kazı çalışmalarını yürüten Ahmet Yaraş, bugünkü durumu ’21.yüzyılın tarih ve insanlık katliamı’ olarak nitelendiriyor. Kalıntıların üzerini kiremit tozu ve harç karışımı ile kaplıyorlar. Yavaş yavaş da kum dökmeye başlayacaklar ve Allianoi gözlerimizin önünde yok olacak.

Dün, Doğa Derneği eylemcileri göz altına alındılar. İnşaat alanına giriş kapıları daha da geriye alındı, cumartesi girilebilen bölgeye bugün girilemiyor. Herşey yine kapalı kapılar ardında yürütülüyor.
Allianoi’den çıkartılmış ve Bergama Müzesi'nde sergilenmekte olan ‘Su Perisi’ heykeli ise, her şeyi unutturmak adına, tadilat bahanesi ile başına poşet geçirilmiş halde tutuluyor. Müze yetkilileri, tadilatın ne zaman biteceğinin bilinmediğini söylüyorlar.   

Allianoi gibi antik kentlerin su kenarlarında olması tesadüf değil. Sular altında kalması ise şart değil! Biz tarihimizi suya gömeduralım, yanı başımızdaki komşumuz Bulgaristan Koprinka isimli baraj projesi içerisinde yer alan antik kenti ‘Seuthopolis’i kurtarmak adına para arıyor. Devletimiz ise açıkça ‘bizi arkeolojik değerler durduramayacak’ diyor.

Allianoi’nin emsal olmaması için bugün harekete geçme zamanı. Özellikle İzmir gibi yakın bölgede yaşayanların bu kenti yalnız bırakmamaları gerekiyor. Suça yerinde tanıklık edip, ses çıkarmamız lazım. Her derenin üzerine baraj kurma çabası devam ettikçe, bu katliamlar sürecek. Bugün susarsak, Alianoi’yi emsal olmaktan kurtaramazsak, yarın başka tarihi değerlerimizi de kaybedeceğiz.  

Alliano’deki yasal süreci ve gelişmeleri takip etmek için lütfen ziyaret ediniz,


Fotoğraflar: Erdem Vardar
                   Özgür Öztürk
                   http://www.ntvmsnbc.com/id/25128280/
                   http://www.ntvmsnbc.com/id/25090171/

Hiç yorum yok: